Előadás Székelyföldről magyarországi középiskolás fiataloknak

Slider 3 slider-2 slider01 slider02

Előadás Székelyföldről magyarországi középiskolás fiataloknak

2015. október 7-11 között, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány szervezésében vallásközi ifjúsági kirándulásra került sor Erdélyben. A “Határtalan Erdély”címet viselő kirándulás keretében az alábbi magyarországi felekezeti (római katolikus, református, evangélikus, zsidó) oktatási intézetek 16-18 éves diákjai vettek részt:

- Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont

- Budai Ciszteri Szent Imre Gimnázium

- Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

- BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola

- Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

- Deák Téri Evangélikus Gimnázium

A mintegy 80 fiatal, számos tanár kíséretében, látogatást tett Kolozsváron, mely idén Európa Ifjúsági Fővárosa címet viseli, illetve Székelyföldön. A kirándulás célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék Erdélyt, a Székelyföldet, helyi magyar iskolákat keressenek fel, kapcsolatok alakuljanak ki itteni fiatalokkal, megismerjék az erdélyi magyar diákok életkörülményeit.

A kirándulás résztvevői két napot töltöttek Székelyföldön, mely során megtekintették annak több természeti és kulturális nevezetességét, majd Kolozsvárra látogattak, ahol egyházi vezetőkkel találkoztak, illetve a várossal ismerkedtek.

Székelyföldi tartózkodásuk alatt, október 8-án, a szovátai Teleki Oktatási Központban a diákok és kísérőik egy előadást hallgathattak meg Székelyföldről, a székelyekről. Az előadás, melyre az Ábel Egyesület szervezésében, Orbán Balázs politológus és Nagy Balázs néprajzkutató, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai közreműködésével került sor, azt a célt szolgálta, hogy a fiatalok egy áttekintő, összefoglaló képet kaphassanak arról, mit is jelent Székelyföld földrajzi, természeti, kulturális értelemben, kik a székelyek, milyen életforma, népszokások, hagyományok élnek ezen a vidéken. A vetítéssel egybekötött előadás végén, melyet az anyaországi vendégdiákok érdeklődéssel fogadtak, kötetlen beszélgetés alakult ki, mely során a fiatalokban a látottakkal-hallottakkal kapcsolatosan több kérdés is megfogalmazódott.