Legendárium Karnevál

Slider 3 slider-2 slider01 slider02

Mesefigurák lepték el Székelyudvarhely központját

A szervezők várakozásait is felülmúlta a 2017. május 28-án, vasárnap Székelyudvarhelyen első alkalommal megtartott Legendárium Karnevál sikere. A Székelyföldi Legendárium az Ábel Egyesülettel és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalával  közösen  egész napos ingyenes programot szervezett a Székelytámadt várba látogatóknak. A számítások szerint több mint háromezren fordultak meg a délelőtt tíztől este nyolc óráig tartott mesekarneválon.

A rendezvény egyik legfontosabb programja a Székelytámadt vár belső udvarán megtartott színjátszó találkozó volt, amelyre Hargita (Székelyudvarhely – Tamási Áron Gimnázium és Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Agyagfalva, Betfalva, Székelyszentlélek, Oroszhegy, Székelyderzs, Parajd, Korond, Felsősófalva, Csíkcsicsó, Gyimesfelsőlok), Kovászna (Székelyszáldobos, Kézdiszentlélek, Kézdimartonfalva, Sepsiszentgyörgy, Ozsdola, Csernáton) és Maros megyéből (Nyárádszereda, Csíkfalva, Marosvásárhely, Gyulakuta), illetve Csángóföldről (Pusztina) összesen huszonöt előkészítő és I – VIII. osztályos csapat, vagyis közel négyszáz gyerek jelentkezett.

A szereplő csapatok feladata az volt, hogy bemutassanak egy, a szülőföldjükhöz, településükhöz vagy annak környékéhez kötődő mondát, legendát. A színjátszók délelőtt 11 és délután 5 óra között léptek fel. A Kisfaludi Viola tanítónő, Bekő-Fóri Zenkő, a Tomcsa Sándor Színház színésze, Tófalvi Beáta, a Székelyföldi Legendárium munkatársa, Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő, Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója alkotta zsűrinek nem volt könnyű feladata, hiszen minden csapat ötletes, találékony megoldásokkal, például zenével, vetítéssel és árnyjátékkal tette egyedivé produkcióját. A színpadi díszletek és jelmezek is figyelemre méltók voltak, és több csapat kiemelkedő tehetségeit külön is díjazták.

A diákok előadásainak szünetében az Arany Griff Rend tartott középkori bemutatót, és Baricz Gergő adott nagy sikerű koncertet. Az előadásokkal párhuzamosan számos kísérőprogram várta a kicsiket és nagyokat: a vár bástyáiban állandó teltház volt a két nappal korábban megnyílt harangkiállításon és a Mini Erdély Park makettkiállításán, de népszerűnek bizonyult az Arany Griff Rend középkori sátra, a Legendárium csapatának arcfestő- és a Varázsecset Művészeti Tanoda kézművessarka, és sokan kóstolták meg a szejkei borvizet, amelyet a helyi hagyományok szerint ökrösszekér szállított a várba. A színjátszó csapatokon kívül természetesen sok székelyudvarhelyi család is eljött a karneválra.

A Legendárium Karnevál másik fénypontja a délután öt órára meghirdetett jelmezes felvonulás volt, amely zenével és vidám gyerekzsivajjal töltötte be Székelyudvarhely főterét. A közel négyszáz vendég több száz székelyudvarhelyivel kiegészülve, Legendárium karneválos zászlócskákat lengetve, a Legendárium rajzfilmfiguráit ábrázoló maszkokkal vonult végig a Vár utcán, a Városháza és a Márton Áron téren, majd a Városháza előtt és a Vár utcán visszatért a rendezvény helyszínére. A népes karneváli gyereksereget az EmőZumba Klub csapata vezette tánccal. A csapatot a Legendárium életnagyságú rajzfilmfigurái színesítették, és még az ökrösszekeret is körbehordozták a városközpontban. A visszajelzések szerint nem csak a résztvevők érezték jól magukat a felvonuláson, hiszen sikerült nem mindennapi látványossággal megörvendeztetni Székelyudvarhely lakóit.

A felvonulás alatt zajlott a színjátszó találkozó zsűrizése. A népes csapat a felvonulás után az Evilági együttes Zenerege című, a Székelyföldi Legendáriummal partnerségben összeállított és kiadott lemezének bemutató koncertjén mulathatott, majd középkori hadi bemutatót láthattak az Arany Griff Rend jóvoltából. Ezt követte a díjátadó, amelyen minden csapat jutalomban részesült.

A Székelyföldi Legendárium által felajánlott fődíjat, az ősszel megtartandó magyarországi kirándulást a Korondi Szakközépiskola I., illetve a Székelyszáldobosi Általános Iskola II – IV. osztályos csapata érdemelte ki. Első helyezést ért el a Tamási Áron Gimnázium II., valamint a Székelyderzsi János Zsigmond Általános Iskola I – VII. osztályos csapata, másodikok lettek a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola III., illetve a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola VI. osztályosai, a harmadik díjat a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola előkészítő és a kézdiszentléleki Porond Színjátszó kör V – VIII. osztályosai érdemelték ki. Dicséretben részesült az oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskola VI -VII. osztálya, különdíjat kapott a csángóföldi Pusztina I – IV. osztályos csapata. Egyéni előadásáért az ozsdolai, I. osztályos Földes Leventét és a csernátoni, elemi iskolás Lőrincz-Ugron Csengelét külön díjazták.

 

Néhány visszajelzés a résztvevő csapatok kísérőitől:

„Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy részesei lehettünk, ennek az eseményekben gazdag, színvonalas, igényesen megszervezett rendezvénynek. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat tanultunk, reméljük jövőben is találkozunk. Köszönet a szervező csapatnak.

Üdvözlettel, Lőrinczi Juliánna, Betfalva

 

„Kedves Szervezők! Mi köszönjük a lehetőséget és a szervezéssel járó rengeteg törődést. Nagyon jól éreztük magunkat, nagyszerű élményekkel lettünk gazdagabbak. Tökéletes a helyszín megválasztása, hatalmas ötlet volt a felvonulás, jók voltak az egész napos programok, segítőkészek a szervezők és az önkéntesek, jó a tájékoztatás, az előzetes egyeztetések. Óriási munka lehetett, tisztelet a kiváló ötletekért és a körültekintő megvalósításért.”

Tófalvi Csilla, Korond

 

„Kedves Szervezők!

A gyulakuti csoport nevében köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettünk a karneválon. Nagyszerű élmény, egyben tanulási lehetőség számunkra így találkozni a legendákkal. A gyerekek hétfőn sokat meséltek társaiknak a látottakról, rajzokat készítettek. Nagyon tetszett a kiválasztott történelmi helyszín – az összefonódó múlt és jelen, a foglalkozások sokszínűsége, bivalysimogató, makattek, harangok, az Agany Griff Rend bemutatója, a gördülékeny program.

Csoportvezetői feladataimban sokat segített az állandó kísérő önkéntes, a szervezők és munkatársak készséges segítségnyújtása, odafigyelése, valamint a szállítás és az étkezés megoldása. Hálás köszönet mindenért!

Kívánok a színvonalas kezdethez hasonló további rendezvényeket!

Szeretettel, Varga Erika tanítónő, Gyulakuta

 

„Nagyon meg szeretnénk köszönni a kezdeményezést, a szervezést a Legendárium csapatának. Értékeljük és gratulálunk! Nagyon jól éreztük magunkat, s a nem számított díjnak még inkább örülünk. Kívánunk erőt és jó kedvet a további munkájukhoz!”

Vákár Judit, Parajd

 

„Kedves Legendárium-csapat!

Gratulálunk a kiemelkedő rendezvényhez, és köszönjük, hogy részesei lehettünk, hogy elfogadták a kislányunk fellépését. Különös örömünkre szolgált, hogy különdíjat is hozott el egyéni versenyzőként.

A szervezést illetően – mindenben megelégedéssel tapasztaltuk a támogatásukat és odafigyelésüket, segítőkész szervezők vettek körül bennünket minden percben. Reméljük, jövőre is ott lehetünk!”

Lőrincz Attila és Ugron Zsuzsanna, Csernáton

 

„Kedves Szervezők!

Én még ilyen élménydús, ajándékokban gazdag fesztiválon nem voltam. Külön köszönet a sok ajándékért, amit a gyerekek kaptak, az maga volt az Eldorado: hogy még a felkészítő tanárokról sem feledkeztek meg, az is nagyon jól esett. A csicsói gyerekek számára sokat jelentett az ízléses, szép étterem, ahol ettünk, a gazdag program, Baricz Gergő énekszámai, a többi csapat munkája. Gyönyörű a műsorfüzet, ami egyben emlék is, mások is megmaradnak, utólag is fel lehet lapozni.

Ami a gyerekeket felvillanyozta, az a fődíj volt, hogy ha jól játszanak, mehetnek Budapestre.

Nagyon sok látnivaló volt. A felvonuláson úgy éreztem magam, mintha a riói karneválon lennék, nagyon szép, ötletes volt. Csillagos tízes a szervezőknek a sok jó ötletért. Köszönöm, hogy két segédünk is lehetett.”

Köszönettel: Tóth Andrea magyar szakos tanárnő, Csíkcsicsó

 

 

Sajtómegjelenések a karneválról:

 

Sóvidék Televízió:

http://sovidek.tv/sovideki-hirek/item/3563-i-sz%C3%A9kelyf%C3%B6ldi-legend%C3%A1rium-karnev%C3%A1l#.WTkrsOuGOUk

http://sovidek.tv/sovideki-hirek/item/3571-els%C5%91k-lettek-a-korondi-di%C3%A1kok#.WTkiweuGOUn

Magyar Televízió, M1:

https://www.facebook.com/legendarium.ro/videos/1281881225199202/

Magyar Televízió, M5:

http://www.m5tv.hu/video-lejatszo/szekelyfoldi-legendak-a-szinpadon/

Magyar Televízió, M5 (0:16 – 1:10):

https://www.facebook.com/legendarium.ro/videos/1286818211372170/

Udvarhelyi Hírportál:

http://uh.ro/kultura/alter/28210-nagy-sikere-volt-a-legendarium-karnevaljanak

Antena 1 (0:20 – 0:40):

https://www.facebook.com/legendarium.ro/videos/1281976025189722/

E-népújság:

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/legend%C3%A1s-karnev%C3%A1lban-elevenedett-meg-sz%C3%A9kelyf%C3%B6ld

Hargita Népe:

http://hargitanepe.eu/i-szekelyfoldi-legendarium-karneval/

Beharangozók a karneválról:

Mihir.ro:

http://mihir.ro/ilyen-sem-volt-meg-udvarhelyen

Udvarhelyi Hírportál:

http://uh.ro/kultura/alter/28162-legendarium-karneval-valamint-makett-kiallitas-lesz-a-varban

Hirado.hu, M1 (03:20 – 04:44):

http://www.hirado.hu/2017/05/05/vilagszinvonalu-mesefilm-keszul-szekelyfoldrol/

Althir.org:

https://althir.org/udvarhelyi-ertekek-a-varosnapokon-8825015.html

Eloszekelyfold.com:

http://www.eloszekelyfold.com/web/I859--C24--Kultura--Udvarhely_Napok_2017_majus_26_es_junius_2_k%C3%B6z%C3%B6tt.html

Krónika:

https://kronika.ro/szines/megnyitjak-a-mini-erdely-parkot-szekelyudvarhelyen

Győr Plusz:

http://gyorplusz.hu/cikk/vilagszinvonalu_mesefilm_keszul_szekelyfoldrol.html

Főtér.ro:

http://foter.ro/cikk/20170523_gyerekek_keltik_eletre_szekelyfold_legendait

Sepsiszentgyorgy.ro:

http://sepsiszentgyorgy.ro/index.php?option=com_events&task=view_detail&agid=14354&year=2017&month=03&day=28&Itemid=148

Tisztelettel,

Asociatia Ábel Egyesület

Stefan Károly Róbert

Székelyudvarhely, 2017.06.10.